Choć nasza odporność najbardziej szwankuje w jesieni oraz zimie, to podczas upalnych dni również nietrudno o przeziębienie. Dlatego warto dbać o odporność niezależnie od pory roku. Można to robić za pomocą suplementacji zaleconej przez lekarza lub stosując naturalne sposoby. Dzisiaj dowiesz się, jak wykorzystać te drugie.
Co jeść, aby naturalnie zadbać o odporność?
Na początek kilka słów formalności. Nawet jeśli stosujesz naturalne sposoby na odporność, warto porozmawiać o nich z lekarzem. Niektóre zioła lub owoce (chociażby dobrze znany wszystkim grejpfrut) mogą reagować z niektórymi lekami. Zanim rozpoczniesz eksperymenty, upewnij się więc, czy jest to dla Ciebie bezpieczne. U większości osób pozytywny wpływ na odporność będą miały:
- produkty bogate w witaminę C – należą do nich czarne porzeczki, natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka czy truskawki;
- warzywa cebulowe – mowa nie tylko o samej cebuli, ale także czosnku, które w składzie mają fitocydy wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze;
- kiszonki – zapobiegają one rozwojowi bakterii oraz pozytywnie pływają na mikroflorę jelit, co wzmacnia odporność.
Inne sposoby, które pomogą Ci zadbać o odporność
Samo jedzenie nie wystarczy, aby zachować zdrowie. Ważna jest także chociażby odpowiednia ilość snu. U zdrowego człowieka powinna wynosić ok. 8 godzin, choć dopuszczalne są lekkie modyfikacje. Dzięki temu organizm ma siłę, aby bronić się przed wirusami i bakteriami. Ponadto warto także rozważyć zimne prysznice. Choć nie są one tak przyjemne jak kąpiele w gorącej wodzie, to zdecydowanie pozytywnie wpływają na układ odpornościowy.